Op dezelfde dag dat het kabinet is gevallen, heeft Barry Madlener (voormalig minister van Infrastructuur en Waterstaat) in zijn voortgangsbrief aangekondigd dat de vrachtwagenheffing op 1 juli 2026 ingaat. Sinds 2022 werkt de regering aan een systeem waarbij vrachtwagens betalen voor het gebruik van de Nederlandse wegen. Vergelijkbare systemen bestaan al in andere landen, zoals België en Duitsland.
Uitstoot en gewicht bepalen hoogte kilometerheffing
Met de invoering van de vrachtwagenheffing vervalt het Eurovignet per 1 juli 2026 in Nederland. De overheid verlaagt de motorrijtuigenbelasting voor vrachtwagens, al verdwijnt deze niet volledig. Het tarief per kilometer hangt af van de uitstootklasse en het gewicht van het voertuig. Hoe zwaarder de vrachtwagen is en hoe hoger de uitstoot, hoe meer de vervoerder moet betalen. Zowel binnen- als buitenlandse vrachtwagens zullen deze kilometerheffing moeten betalen op vrijwel alle snelwegen en op een deel van de provinciale en gemeentelijke hoofdwegen. De eerste tests op de A12 bij Bodegraven zijn inmiddels succesvol afgerond. Onderstaande tabel toont de verwachte tarieven op basis van het prijspeil van 2025. Houd er rekening mee dat deze in 2026 door inflatie iets hoger kunnen uitvallen.

Lees ook: Testen voor vrachtwagenheffing van start
Investeringen in verduurzaming vervoerssector
In de eerste vier jaar wordt verwacht dat de vrachtwagenheffing ongeveer 1,6 miljard euro oplevert. De overheid investeert dit bedrag in innovatie en verduurzaming van de vervoerssector, zoals vastgelegd in de Wet vrachtwagenheffing. Denk hierbij aan subsidies voor uitstootvrije vrachtwagens en het verbeteren van de laadinfrastructuur.
Voor meer informatie kun je terecht op de website van de overheid: vrachtwagenheffingsbeleid.nl.