Vrachtwagenchauffeurs mogen dan door de overheid zijn bestempeld tot ‘cruciale beroepsgroep’, in de praktijk is dat niet overal te merken. Bij veel winkels en bedrijven mogen ze niet eens meer gebruik maken van het toilet.
“Vrachtwagenchauffeurs zijn wel van harte welkom om wc-papier te bezorgen zodat de leeggehamsterde schappen weer vol komen, maar zelf mogen ze niet naar het toilet,” zegt Tjitze van Rijssel van vakbond CNV. Hij heeft veel reacties van chauffeurs gekregen die opeens meemaakten dat ze bij een klant niet meer van het toilet gebruik mochten maken.
Als melaats behandeld
Ook op een oproep op de Facebookpagina van Truckstar over de coronacrisis is veelvuldig gereageerd. “Bij sommige klanten word je als melaats behandeld. Geen toiletbezoek of een bak koffie, ‘pis maar in de bosjes’ heb ik al te horen gekregen. Niet normaal meer, het kleine beetje respect dat wij nog kregen lijkt nu helemaal verdwenen,” aldus een chauffeur.
Lees ook:
Europese truckproductie komt tot stilstand door coronavirus
“Wat ik onderweg tegenkom is gesloten wc’s en geen koffie meer voor de chauffeurs,” aldus Lorenzo Donkersloot. “Tegelijkertijd mogen we wel in een hokje van 3 bij 3 met diverse personen wachten op de papieren. De chauffeurs zijn onmisbaar zegt men, maar we worden echt niet als mensen gezien door sommige bedrijven.”
Bedrijven willen opeens weten met wie je contact hebt gehad
“Gelukkig horen we ook goede voorbeelden,” zegt Van Rijssel. “Bijvoorbeeld dat wegrestaurants afhaalmaaltijden aanbieden en de toiletvoorziening openhouden. Maar dat zijn er op dit moment nog veel te weinig om alle chauffeurs goed te kunnen bedienen. Vooral voor chauffeurs die lange tijd onderweg zijn, is het belangrijk dat er basisvoorzieningen zijn en dat ze ergens naar het toilet kunnen.”
Van Rijssel signaleert dat er ook bedrijven zijn die opeens allerlei privacy-gevoelige informatie willen hebben van de chauffeur, voordat zij toegang krijgen tot het terrein. “Bijvoorbeeld een gezondheidsverklaring en een overzicht waar ze de afgelopen veertien dagen zijn geweest en met wie ze contact hebben gehad. En als ze dan het terrein op mogen om te laden of te lossen, hebben ze geen toegang tot sanitaire voorzieningen. Of er staat alleen een smerige dixie, zonder stromend water of handgel.”