Vanaf 1 april 2020 wordt de ‘gratis’ verkregen Code 95 van oudere chauffeurs ingetrokken. Zij krijgen dan pas weer een geldige Code 95 als ze nascholing hebben gevolgd. TLN heeft geregeld dat deze chauffeurs meer eerder gevolgde nascholing mogen meetellen.
In Nederland hoefden chauffeurs geboren voor 1 juli 1955 geen nascholing te volgen om de benodigde Code 95 op hun rijbewijs bij te kunnen laten schrijven. Echter vindt de Europese Commissie dit in strijd met de regels. Nu moet Nederland onder druk van de Commissie alle ‘gratis’ verkregen Code 95-vermeldingen intrekken. Dit betekent dat er in Nederland 30.000 chauffeurs gedupeerd zijn. Waaronder 11.000 beroepschauffeurs.
Rijbewijs vernieuwen
Na 1 april 2020 krijgen chauffeurs alleen nog een geldige Code 95 op hun rijbewijs als ze een VvN (Verklaring van Nascholing) hebben. Chauffeurs die dit betreft mogen blijven rijden met de huidige code op het rijbewijs, tot dit verloopt. Ze kunnen het rijbewijs ook vervangen voor een nieuw exemplaar. Dat kan zonder medische keuring, omdat er niets aan het rijbewijs zelf verandert. Alleen de vermelding wordt gewijzigd. De einddatum hiervan wordt aangepast op basis van de ingangsdatum van de wetswijziging. Alle chauffeurs die hiermee te maken krijgen, ontvangen in de loop van de maand augustus een brief vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Daarin staat alle informatie die nodig is.
Regeling voor getroffen chauffeurs
Normaal gesproken mogen chauffeurs voor verlenging van hun Code 95 alleen nascholing meetellen die ze hebben gevolgd tot vijf jaar voordat hun Code 95 verloopt. Als dat bijvoorbeeld in 2023 is, mag die chauffeur alle nascholing die hij of zij volgde vanaf 2018 meetellen. TLN heeft met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een regeling getroffen. Chauffeurs wiens Code 95 nu wordt ingetrokken, mogen hun gevolgde nascholing vanaf 1 april 2015 laten meetellen. Dat vergroot de kans dat ze geen extra nascholing moeten volgen.